Biografie

De pianist Marien van Nieukerken studeerde bij Thom Bollen. Na het behalen van het diploma solospel piano specialiseerde hij zich als liedbegeleider. Hij studeerde o.a. bij George van Renesse, Karel Hilsum, Felix de Nobel en Rudolf Jansen. Hij is een veelgevraagd pianist voor zowel liedrecitals als muziektheaterprodukties, kamermuziekensembles en oratoriumconcerten.


Hij werkt(e) met talrijke bekende zangers, oa. Ruud van der Meer, Johannette Zomer, Brian Galliford, Andreas Schmidt en de legendarische Guus Hoekman en begeleidde liedrecitals in o.a. het Mozarteum te Salzburg, Carnegie Hall te New York en het Concertgebouw te Amsterdam. Hij gaf concerten in veel Europese landen, in de VS, Canada en Japan.

Hij begeleidde masterclasses van oa. Elisabeth Schwarzkopf, Cora Canne Meijer, David Wilson-Johnson en Jard van Nes.


Marien werkte mee aan een groot aantal radio-en televisie-opnames. Samen met de bariton Charles van Tassel maakte hij een cd met liederen van Charles Ives. Voor Donemus namen zij liederen van Matthijs Vermeulen op (The Complete Matthijs Vermeulen Edition).


Marien van Nieukerken is zowel in het klassieke als het hedendaagse liedrepertoire goed thuis. Diverse componisten hebben liederen aan hem opgedragen, o.a. Joep Straesser, Adriaan de Wit, Walter Hekster, Gustavo Trujillo en Christina Viola Oorebeek.


Hij heeft grote belangstelling voor componisten van wie het repertoire over het algemeen minder bekend is. Zo gaf hij met de sopraan Claudia Patacca diverse recitals (oa. het Concertgebouw 2000) met liederen van de bijna vergeten nederlandse componiste Cornélie van Oosterzee. Met de Duitse mezzosopraan Almuth Herbst voerde hij in 2002 tijdens een tournee in de VS liederen uit van Paul Kletzki, als dirigent beroemd maar als componist niet zo bekend. Ook brachten zij in dit programma de laatste liederen van Viktor Ullmann. Hiervoor maakte Marien een bewerking van het gedeeltelijk slecht leesbare handschrift.

Hij geeft regelmatig als gastdocent masterclasses liedinterpretatie en liedbegeleiding. Zo werkte hij regelmatig aan het Mozarteum te Salzburg en was hij de afgelopen jaren te gast aan de Hochschule für Musik in Weimar, de State University Montclair (VS), de Academia dell Arte te Osimo (Italië), de faculteit muziek van de University in Jyväskylä (Finland), het Conservatorio "Antonio Scontrino" in Trapani, het Conservatorio Giuseppe Nicolini in Piacenza (it), en het Conservatoire de Strasbourg. 


Van Nieukerken werkt als repetitor voor zangers aan het ArtEZ Conservatorium. Aan het ArtEZ Conservatorium is hij, naast leider van de Liedklas, ook docent Piano voor kamermuziek en liedbegeleiding. Marien was lange tijd werkzaam aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Marien van Nieukerken is artistiek leider van het door hem opgerichte Internationaal Studenten LiedDuo Concours dat zijn eerste editie beleefde in april 2009. Het concours gaat iedere twee jaar, het volgende is in het voorjaar van 2019.